Jouw invloed als ouder

Conflicten ontstaan vaak vanuit onbegrip. Voor veel ouders is de game-wereld een onbekende wereld. Het is dan ook moeilijk om te begrijpen wat je kind al die uren kan fascineren.

  • Je openstellen voor het gamen, zorgt ervoor dat je kind ook meer open staat voor jouw boodschappen. Vanuit die houding heb je meer invloed.
  • Ook al lijkt je kind zich soms niets van jou aan te trekken, jongeren hebben nog altijd nood aan aandacht en bevestiging van hun ouders. Aarzel dus niet om te tonen dat je ermee begaan bent, en dat je een oogje in het zeil wil houden. Dat zegt eigenlijk aan je kind dat je erom geeft. En dat je er voor hem of haar bent.
  • Als je kind betrokkenheid voelt, is de kans kleiner dat hij of zij zich gaat afsluiten of isoleren in het gamen.
  • Ook als je dit eerder niet deed, heb je altijd de kans om die aanpak te veranderen. Vraag een keer naar het gamen, toon interesse en bewondering voor de gameprestatie. En bouw zo stilaan je aandacht op.

Op deze pagina vind je de oefening ‘Chat met Robin’. Beantwoord in het gsm-scherm de sms van je kind. En test uit hoe je betrokkenheid kan tonen.

Positief zijn over gamen?

Het doel van betrokkenheid is niet om te controleren. Maar om aan te geven dat je begaan bent met je kind en een oogje in het zeil wilt houden.

Ook al kan je niet altijd voorkomen dat je kind gaat gamen, het blijft belangrijk om ernaar te vragen. Zo toon je interesse en geef je de grens aan. Dan voelt je kind dat het je niet koud laat.

Als je dat vanuit een positieve houding doet, is de kans groter dat je kind je betrokkenheid accepteert. Toon oprecht interesse in het gamen:

  • Welk spel speel je?
  • Wat wil je bereiken?
  • Hoe doe je dat?
  • Waarom vind je dit spel zo leuk?
  • Met wie speel je?

Als je je onverschillig opstelt, kan je kind wel lekker veel gamen wanneer hij of zij wilt. Maar hij of zij kan zich ook daar aan zijn lot overgelaten voelen. Ook voor jongeren is het nog belangrijk om nabijheid te voelen. Dat middel heb je als ouder in handen. Pas het toe om je doel te bereiken: het gamen gezond houden.

Je kan je kind daarnaast stimuleren iets anders te ondernemen. Door keuzeopties te geven en je kind te betrekken in het gezinsleven, zorg je er mee voor dat gamen één van de activiteiten is, in plaats van de enige.

Blijft je kind je betrokkenheid weigeren? Liegt hij meer en meer over gamen? En heb je het gevoel dat de balans helemaal scheef trekt? Misschien is er meer nodig. Praat erover en zoek eventueel hulp.

In dit filmpje hoor je van gamers zelf hoe belangrijk zij het contact met hun ouders vinden.

Dit is een initiatief van gameninfo.nl en trimbos.nl.

11:00
Chat met Robin