Waarom gamet mijn kind zo veel?

Gamen is een beklijvende hobby. Sommige jongeren gaan er zo in op dat ze de tijd en ruimte uit het oog verliezen.

Hoe komt het dat veel jongeren zo graag gamen? Ontdek het in onderstaand filmpje.

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met gamen?

Waarom komt iemand in de problemen met gamen?

Of gamen al dan niet problematisch wordt, hangt van veel verschillende factoren af. Er is geen eenvoudig antwoord. Sommige zaken verhogen het risico, andere zijn eerder beschermend.

  • Zo zijn er bepaalde persoonlijke gevoeligheden die mee het risico kunnen verhogen. Bijvoorbeeld moeite hebben met sociaal contact, een laag zelfbeeld, impulsiviteit, nood hebben aan snelle kicks en beloning, minder tevreden zijn met het dagelijkse leven, enzovoort.
  • Ook de omgeving en de omstandigheden waarin gespeeld wordt, beïnvloeden de risico’s. Denk bijvoorbeeld aan vrienden die veel tijd besteden aan gamen, of een grote beschikbaarheid in het aanbod van games. En natuurlijk is de opvoeding en de relatie met ouders en broers of zussen hierin ook een belangrijk element.
  • Ook de kenmerken van het soort games dat je kind verkiest, spelen een rol. Veel games worden stap na stap moeilijker, zodat ze spannend blijven. Iedere keer je als gamer een doel bereikt, krijg je bovendien een beloning. Veel online games, die samen met mensen van over de hele wereld gespeeld worden, stoppen nooit en kunnen eindeloos verder gespeeld worden.

Als ouder heb je dus niet alles in de hand. Maar je bent wel een belangrijke schakel in het geheel. Door deze zaken en je bezorgdheid te bespreken, kom je al een heel eind op weg.